ΤΟΥΡΛΑΔΑ

Παρόντες όλοι όπως οφείλουμε


μας ενημερώνει ο σύλλογος

Στις 12 του Μάρτη τιμούμε στην ΦΡΟΞΥΛΙΑ, την 196η Επέτειο των ιστορικών προεπαναστατικών γεγονότων του 1821, που έλαβαν χώρα εκεί την 16η και 17η Μαρτίου. Στο πνεύμα και την ιδέα του 1821, σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οι πρόγονοί μας στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και κόντρα στο ανθελληνικό κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, κατόρθωσαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και με την ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος» να αποτινάξουν τον επί 400 χρόνια Τουρκικό ζυγό που τους κρατούσε υπόδουλους.

Οι Εθνικές γιορτές μας διδάσκουν πως όταν είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι καταφέρνουμε να βγαίνουμε πάντοτε νικητές. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυλής μας. Η επέτειος των ιστορικών γεγονότων της ΦΡΟΞΥΛΙΑΣ είναι ημέρα μνήμης και τιμής προς κείνους που τόλμησαν να χτυπήσουν ένοπλα και διαταγμένα τον Τούρκο κατακτητή και να εξασφαλίσουν σε όλους εμάς τους σημερινούς το πολυπόθητο αγαθό της Ελευθερίας.Οι Αγωνιστές που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της ΦΡΟΞΥΛΙΑΣ είχαν καταγωγή από τα Μαζέϊκα, τα Κρινόφυτα, το Κάνι και τη Βρώσταινα. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι κανένας δεν θα πρέπει να απουσιάζει από αυτά τα χωριά την ημέρα της Επετείου. Όμως η γιορτή δεν αφορά μόνο όσους κατάγονται από αυτά τα χωριά. Πρωτίστως τους Τουρλαδαίους, στους οποίους η ιστορία επεφύλαξε τα γεγονότα να γίνουν σε τοποθεσία της Τουρλάδας, αφορά ακόμη όλους τους συμπατριώτες από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και όχι μόνο αυτούς. 

Προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες να δώσουν βροντερό παρόν στη διάρκεια των εκδηλώσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο Δήμος Καλαβρύτων που έχει και την ευθύνη της όλης οργάνωσης. Σας προσκαλούμε ακόμη να παραστείτε σε όλες τις εκδηλώσεις που θα αναφέρονται στο πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων για το διάστημα από 10 μέχρι 25 Μαρτίου, τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην Αθήνα. Ο Σύλλογός μας έχει φροντίσει και φέτος να παρουσιάσει στη ΦΡΟΞΥΛΙΑ ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη σε όσους παρευρεθούν.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Ιερεύς π. Σπυρίδων Χρ. Καζάνης

Ο Γραμματέας Γρηγόρης Γεωργ. Κοκκότης