Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας

Να αποκατασταθεί η αδικία


Με τροπολογία για το Δήμο Καλαβρύτων και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ζητά με απόφασή του την αποκατάσταση της αδικίας -με τροπολογία- ώστε ο Δήμος Καλαβρύτων να χαρακτηρισθεί ως ορεινός, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξής του στη Β’ Κλιματική Ζώνη και οι πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης ανάλογο των χαρακτηρισμένων ορεινών περιοχών.

Σε εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε πως παρόλο που ο Δήμος Καλαβρύτων δεν χαρακτηρίζεται ως «ορεινός» Δήμος, αποτελεί ένα Δήμο κατεξοχήν ορεινό με υψόμετρο 650μ. - 2.350 μ. και η επιφάνειά του καλύπτεται τόσο από ορεινούς όγκους, όπως ο Χελμός, ο Ερύμανθος, κλπ. όσο και μεγάλα φαράγγια, χαράδρες και ποτάμια.

Ειδικός αγορητής για το θέμα είχε οριστεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης από την Π.Ε. Αχαΐας Θεόδωρος Νασιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα και τόνισε πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και συχνά έως τον Απρίλιο, γεγονός το οποίο καθιστά δυσχερή κάθε μετακίνηση και εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών λόγω της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, καθώς και κάθε πρόσβαση προς και από το Δήμο.

«Απόδειξη των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή τη χειμερινή κυρίως περίοδο αποτελούν και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της 7ης Ιανουαρίου 2017, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις, παγετοί και χιονοπτώσεις με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στο μηδέν, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες σε χαμηλότερες του μηδενός» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέστη και μίλησε και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα και να προχωρήσει η σχετική τροπολογία για να αλλάξει η κλιματική ζώνη και οι πολίτες να δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης που πρέπει να δοθεί σε ορεινό δήμο.


Οι δασικοί χάρτες στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας


'Αρση αδικιών και υπέρογκων τελών


Ανακριβείς απεικονίσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη διαχρονική και αληθή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, περιέχουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν προσφάτως για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τους οποίους ζητείται από τους πολίτες που έχουν αντιρρήσεις, μέσα σε δύο μόλις μήνες, να υποβάλλουν πληρώνοντας μάλιστα υψηλό αντίτιμο, τις σχετικές αντιρρήσεις τους.

Το μείζον αυτό θέμα απασχολεί από την πρώτη στιγμή την Περιφερειακή Αρχή και για αυτό εισάγεται προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, για την οποία αποστέλλεται σήμερα η σχετική πρόσκληση.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32, ισόγειο) και τη σχετική εισήγηση θα κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ενώ ειδικός αγορητής θα είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάββας Αυγέρης.

Στόχος της συζήτησης είναι να καταλήξουμε στις τελικές προτάσεις που θα αποτελέσουν το κεντρικό κείμενο που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

- Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

- Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ηλείας από συνολική έκταση 2,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων έκταση περίπου 720.000 στρεμμάτων έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα από την πυρκαγιά του 2007.

- Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών

- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για την υποβολή αντιρρήσεων. 

- Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρεμβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θέτει στην κρίση του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Περιφέρειάς μας, του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς και των φορέων που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση αυτή, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα εισηγηθούμε προς την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και τις θέσεις μας για τα τέλη υποβολής αντιρρήσεων, όσο και για τη διαδικασία αυτή.

«Δεν μπορεί οι τοπικές κοινωνίες να αναστατώνονται ξαφνικά και να υποχρεώνονται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με υπέρογκες δαπάνες να δουν τι συμβαίνει με τις ιδιοκτησίες τους. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή αφουγκραζόμαστε την αναταραχή των πολιτών και συζητάμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου η φωνή και οι ανησυχίες τους να φθάσουν και να εισακουστούν από την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Και καταλήγει: «Είμαστε σίγουροι ότι με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θέμα, θέτοντας πάνω στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, η κυβέρνηση δε θα αρνηθεί να μας εισακούσει. Με μεγάλη ευθύνη θα συνεχίζουμε να μαχόμαστε για το δίκιο των πολιτών μας και να επεξεργαζόμαστε λύσεις για το καλύτερο δυνατό».
                                         

Παράταση ισχύος δελτίων εμβολιασμού


Για τον μελιταίο πυρετό

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σας ενημερώνει πως εκδόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκύκλιος, με βάση την οποία τα δελτία εμβολιασμού και δελτία ορολογικού ελέγχου για τον μελιταίο πυρετό των αιγοπροβάτων που έληξαν το 2016 παρατείνουν την ισχύ τους μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, προς διευκόλυνση της παράδοσης γάλακτος από τους αιγοπροβατοτρόφους.«Οι δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος του μελιταίου πυρετού, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση της ΚΥΑ για τις οικονομικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα στον κτηνοτροφικό κόσμο της Περιφέρειας, ο οποίος δεν μπορεί να παραδώσει το γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.

Και συνεχίζει ο κ. Μητρόπουλος: «Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες να αναδείξει το πρόβλημα στο Υπουργείο και τελικά να δοθεί μια προσωρινή λύση προς όφελος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάσουν. Αντίθετα θα πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των ζώων τους το πρώτο εξάμηνο του 2017, ώστε να μην αντιμετωπίσουν ανάλογες δυσκολίες παράδοσης του γάλακτος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτος».

Για τα ανωτέρω έχουν ενημερωθεί οι γαλακτοβιομηχανίες, τα τυροκομεία που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα πράξουν αναλόγως.


Παραμονές Πρωτοχρονιάς στον Αντιπεριφερειάρχη ο Παγκαλαβρυτινός

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας με ευχές και κάλαντα

Από νωρίς το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου, κάλαντα, ευχές και μελωδίες ήχησαν από τον Παγκαλαβρυτινό Σύλλογο Πάτρας, στον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Τα μέλη του Συλλόγου με το χορευτικό τους τμήμα ευχήθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, και έψαλλαν με τον δικό τους τρόπο, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία, αγάπη και να συνεχίσουν να μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον, κρατώντας δυνατή την παράδοσή μας, και τονίζοντας επιπλέον ότι η παράδοση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μεταλαμπάδευση της ιστορίας των Καλαβρύτων σε μικρότερες γενιές, καθώς και οι από κοινού δράσεις με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα με την Π.Ε. Αχαΐας θα συνεχιστούν και το νέο έτος.

“Η ενίσχυση των συλλόγων σε όλα τα επίπεδα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιβάλλεται. Σύλλογοι που ανιδιοτελώς προάγουν την ιστορία του τόπου μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς, είναι ένα θέμα που μας αφορά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το υποστηρίξουμε. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις πάμπολλες δράσεις” επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.Ξεκινούν συντηρήσεις του Εθνικού Οδικού Δικτύου σε Αχαΐα και Ηλεία 

Aπό την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και Ηλείας, έπειτα από την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων για τα έργα από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία των αναδόχων, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πρόκειται για δύο έργα προϋπολογισμού 2.600.000 και 1.560.000 ευρώ αντίστοιχα και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο με στοχευμένες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Λύτρας, εκφράζοντας και τη βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την άμεση αποκατάσταση βλαβών των ασφαλτικών οδοστρωμάτων και ανακαίνιση ασφαλτοταπήτων, την εκτέλεση χωματουργικών – τεχνικών εργασιών και οδοστρωσίας, την αντιμετώπιση ελλείψεων στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων και κιγκλιδωμάτων γεφυρών και λοιπό εξοπλισμό ασφαλείας της οδού, επίσης ο συστηματικός έλεγχος των αποχετευτικών συστημάτων της οδού (φρεάτια, τάφροι ομβρίων, αγωγοί κ.λπ.) και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι φραγμένα, ο καθαρισμός αυτών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και ο καθαρισμός των νησίδων, ερεισμάτων, ρείθρων κλπ., η αφαίρεση της ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης, η κοπή κλαδιών που εμποδίζουν την ορατότητα κλπ.​​​Με ευχές και κάλαντα

Παραμονή Χριστουγέννων στην Περιφέρεια 

Κάλαντα, ευχές και μελωδίες ηχούσαν από νωρίς στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Μικροί και μεγάλοι κατέφθασαν για να ευχηθούν στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και στους συνεργάτες του «Καλά Χριστούγεννα» και να ψάλλουν με τον δικό τους τρόπο ο καθένας, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Την αρχή έκαναν τα παιδιά του Σωματείου «Φάρος Ποντίων Πατρών», τα οποία φορώντας παραδοσιακές στολές έψαλαν τα παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου, ενώ του προσέφεραν και ένα καλάθι με ποντιακά προϊόντα.

Ακολούθησαν τα μικρά του τοπικού τμήματος Πάτρας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, τα οποία έδωσαν μία πιο χαρούμενη νότα στη σημερινή ημέρα με τα χαμόγελά τους.

Τέλος, κατέφθασε το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας, όπου εκτός από τα κάλαντα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, παρακινώντας μάλιστα και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να τους συνοδεύσει σε έναν χορό.

Ο Απ. Κατσιφάρας ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία, αγάπη και να συνεχίσουν να μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον, κρατώντας δυνατή την παράδοσή μας.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη, παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και η Εκτελεστική Γραμματέας, Διονυσία Μαράτου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Περιφερειάρχη Νίκος Νομικός καθώς και όλοι οι συνεργάτες από το γραφείο.
Συνάντηση του Γρ. Αλεξόπουλου με την πρόεδρο του


Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Κ. Ασημακοπούλου

Η παράδοση και η ανάπτυξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μεταλαμπάδευση της ιστορίας των Καλαβρύτων σε μικρότερες γενιές, καθώς και οι από κοινού δράσεις με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα με την Π.Ε. Αχαΐας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος με την πρόεδρο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας Κατερίνα Ασημακοπούλου.


«Η ενίσχυση των συλλόγων σε όλα τα επίπεδα με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιβάλλεται. Σύλλογοι που ανιδιοτελώς προάγουν την ιστορία του τόπου μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς χωρίς οικονομική ενίσχυση είναι ένα θέμα που μας αφορά και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το υποστηρίξουμε. Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του συλλόγου για τη συμμετοχή τους στις πάμπολλες δράσεις» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε την αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, κάτι που ούτως ή άλλως υπάρχει, ενώ τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του συλλόγου σε δράσεις και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Τέλος, τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως για τη συνδιοργάνωση των προσεχών εκδηλώσεων του Παγκαλαβρυτινού που ως στόχο έχουν την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας.