Μεγάλη συμμετοχή για το Δρόμο ΘυσίαςΜεγάλη συμμετοχή δρομέων στον Αγώνα Δρόμου 10 χιλιομέτρων, Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Κυριακή 11 Δεκέμβρη: Σταθμός Οδοντωτού Καλαβρύτων – Διασταύρωση προς Βραχνί-Σούβαρδο - Σταθμός Οδοντωτού Καλαβρύτων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων και η Ολυμπιονίκης Αθανασία Τζουμελέκα.

Την εκκίνηση του Αγώνα θυσίας, θα κάνουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, που θα τρέξει και στον Αγώνα.

Μεγάλη και αθρόα, συμμετοχή, παρατηρείται, μέχρι σήμερα, στις δηλώσεις που υποβάλλουν δρομείς για να συμμετάσχουν στον Αγώνα Δρόμου Θυσίας Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που διοργανώνει, την Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2016, ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και ο οποίος τελεί, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ως ελάχιστο δείγμα τιμής στους εκτελεσθέντες, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, Καλαβρυτινούς, κατά, την 13η Δεκεμβρίου 1943.

Ήδη, οι δηλωθείσες συμμετοχές των δρομέων, φθάνουν, στις 800 περίπου και αναμένεται πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Τον αγώνα δρόμου αυτόν και τις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Καλαβρύτων, θα τιμήσει, με την παρουσία και τη συμμετοχή της, η Ολυμπιονίκης, Αθανασία Τζουμελέκα.

Ο Αγώνας Δρόμου αυτός, θα διεξαχθεί την προσεχή, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 και η εκκίνησή του θα γίνει στις 12:00 μ. από το Σιδηροδρομικό Σταθμό του Οδοντωτού Καλαβρύτων, θα διανυθεί απόσταση 5.000 μέτρων, μέχρι την τοποθεσία Διασταύρωση προς Βραχνί και Σούβαρδο και επιστροφή, με άλλα 5.000 μέτρα, πάλι, στο Σταθμό Οδοντωτού Καλαβρύτων, διανύοντας, οι δρομείς, συνολικά, 10.000 μέτρα.

Η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου, θα δοθεί στις 12:00 μ. της Κυριακής, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα και το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, ο οποίος θα τρέξει και στον Αγώνα Δρόμου.

Για την άρτια και απρόσκοπτη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων δρομέων, ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το ΑΣΑΕΔ έχει εκδώσει την απαιτούμενη προκήρυξη που βρίσκεται και στον ιστότοπο  HYPERLINK "http://www.runningnews.gr" www.runningnews.gr/Καλεντάρι (χορηγός επικοινωνίας), που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του Αγώνα και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΣΑΕΔ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομείο Καλαβρύτων, ΕΚΑΒ, Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων, τοπική κοινότητα και πολιτιστικό Σύλλογο Ρογών κ.α.) για την ρύθμιση των θεμάτων και των τεχνικών λεπτομερειών, για την άριστη και άνετη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού. Σήμερα, έγινε, σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, με τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, για την άριστη διοργάνωση του Αγώνα και τη ρύθμιση των απαιτούμενων λεπτομερειών διεξαγωγής του.

Για την καλύτερη, ασφαλέστερη και ανετότερη διεξαγωγή του Αγώνα Δρόμου αυτού, εκτός, απ’ όσα, αναφέρονται στην προαναφερόμενη προκήρυξη του Αγώνα, ο Δήμος Καλαβρύτων επισημαίνει και τα παρακάτω:

Το ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλάβρυτα, του επαρχιακού δρόμου Πούντα – Καλάβρυτα, από τη Διασταύρωση προς Βραχνί - Σούβαρδο, μέχρι τα Καλάβρυτα και αντίστροφα, θα παραμείνει κλειστό για τη διέλευση οχημάτων, από ώρα 12:00 έως ώρα 13:30 της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διέλθουν, απ’ αυτό οι δρομείς και για λόγους ασφαλείας αυτών.

Στο 6ο χιλιόμετρο του Αγώνα Δρόμου στη Στάση Κερπινής και στον τερματισμό του, στο Σταθμό του Οδοντωτού Καλαβρύτων, θα προσφέρονται στους δρομείς, νερά, χυμοί και μπανάνες, αντίστοιχα, τα οποία τα προσφέρουν με χορηγίες τους οι επιχειρήσεις ΛΟΥΞ – ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ και ΚΡΙΝΟΣ, τις οποίες ευχαριστούμε.

Όσοι δρομείς, θα βρίσκονται στα Καλάβρυτα, από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα μπορούν να παραλαμβάνουν τους αριθμούς συμμετοχής τους, από ώρα 17:00 έως 20:00 του Σαββάτου, από το Τουριστικό Περίπτερο του Δήμου Καλαβρύτων στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων.

Όσοι δρομείς, φθάσουν στα Καλάβρυτα με λεωφορεία, αυτά, θα σταθμεύσουν, στο χώρο ακριβώς, κάτω, από το Σιδηροδρομικό Σταθμό και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, από το Δήμο Καλαβρύτων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων και στρατιώτες, θα συμβάλλουν ώστε να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί άρτια, γρήγορα και με ασφάλεια, ο Αγώνας Δρόμου Θυσίας, αυτός.

Κατά τον τερματισμό του Αγώνα Δρόμου Θυσίας, και την επιστροφή των δρομέων στον ιστορικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Οδοντωτού Καλαβρύτων θα απονεμηθούν τα τιμητικά κύπελλα στους τρεις (3) πρώτους νικητές του Αγώνα Δρόμου Θυσίας από τους άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Τιμητικά μετάλλια για τη συμμετοχή τους στον Αγώνα Δρόμου Θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, θα απονεμηθούν από το Δήμο Καλαβρύτων, και σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς του Αγώνα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή, τη διοργάνωση, για δεύτερη χρονιά, του Αγώνα Δρόμου αυτού, προς τιμή του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δήλωσε: “Ο μαρτυρικός Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Α.Σ.Α.Ε.Δ. διοργανώνουμε εφέτος, για δεύτερη, φορά, Αγώνα Δρόμου 10.000 μέτρων από το Σταθμό Οδοντωτού Καλαβρύτων, στη Διασταύρωση Βραχνίου – Σούβαρδου και πάλι στο Σταθμό Οδοντωτού Καλαβρύτων, με σκοπό να τιμήσουμε το Ολοκαύτωμα και να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του. Στόχος μας είναι, αυτός ο Αγώνας Δρόμου να καθιερωθεί και να γίνεται κάθε χρόνο, στην επέτειο του Ολοκαυτώματος, στόχος ο οποίος και για εφέτος, υλοποιήθηκε και γίνεται πράξη.

Συγχαίρω και ευχαριστώ, όλους τους συμμετέχοντες που φθάνουν, ήδη, τους 800 περίπου, λέγοντάς τους, ότι η μεγάλη και συγκινητική συμμετοχή τους, τιμά τους νεκρούς ήρωες των Καλαβρύτων, τιμά τη μαρτυρική μας πόλη και αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής και μνήμης στο συγκλονιστικό ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της Ελλάδας και της Ευρώπης”.ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣΑπολογισμός δράσεων

Μία, πλούσια σε δράσεις, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χρονιά, με τη συμμετοχή τοπικής και εθνικής εμβέλειας φορέων και προσωπικοτήτων, ολοκληρώνεται, κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο, για το Κέντρο Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων (στο εξής: ΚΠΝΑΔΚ). Κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων της περιόδου Αυγούστου 2016 - Αυγούστου 2017, ευχαριστούμε το Δήμο Καλαβρύτων και ειδικότερα, το Δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζουρά, προσωπικά, το Δημοτικό Συμβούλιο και το εργοτάξιο Καλαβρύτων, για τη στήριξή τους, διότι υπό την αιγίδα τους διοργανώσαμε άρτιες εκδηλώσεις, ενώ χωρίς τη χρηματοδότηση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την διάθεση εργατικού προσωπικού του Δήμου, δε θα ήταν δυνατές οι διοργανώσεις αυτές. Παράλληλα, το νομικό πρόσωπο του Δήμου Καλαβρύτων απευθύνει ευχαριστίες σε όσους συνεργάστηκαν και συνέδραμαν στην ομαλή πραγματοποίηση των δράσεων, οι οποίες σκοπό είχαν την ανάδειξη και προώθηση του πολιτισμού μας, την εμφύσηση του αθλητικού ιδεώδους, την απότιση φόρου τιμής σε ιστορικά πρόσωπα του τόπου μας, αλλά και του ελληνισμού γενικότερα, και, σε δεύτερο επίπεδο, την προβολή του Δήμου μας, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, στο πλαίσιο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως αυτός του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, αθλητές διαφορετικών αθλημάτων, έδωσαν το «παρών» στις ποικίλες διοργανώσεις του ΚΠΝΑΔΚ, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεών του, του οποίου το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε τον Αύγουστο του 2016 (11-14 Αυγούστου), με το τουρνουά ποδοσφαίρου Fan Fights. Η συνέχεια των αθλητικών γεγονότων, που υποστήριξε το Κέντρο και ο Δήμος Καλαβρύτων, δόθηκε τον Οκτώβριο (15-16 Οκτωβρίου), με τη διεξαγωγή του τελικού του Πανελλήνιου Κυπέλλου Downhill, στο «Καλάβρυτα DH track», μία δύσκολη και απαιτητική πίστα, που αποτέλεσε πρόκληση για τους αγωνιζόμενους. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν 2016-2017, διοργανώνονταν από το ΚΠΝΑΔΚ, σε συνεργασία με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, κ. Αλέξη Χουλιάρα, αγώνες ποδοσφαίρου με παλαίμαχους από όλη την Ελλάδα, σε μηνιαία, τουλάχιστον, βάση.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μεγάλη επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 2016, το ΚΠΝΑΔΚ, με τη στήριξη του Δήμου Καλαβρύτων, διοργάνωσε, για δεύτερη χρονιά, το Δρόμο Θυσίας 10 χλμ., στον οποίο έλαβαν μέρος 461 δρομείς από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, τιμώντας έτσι τη μνήμη των πεσόντων του Ολοκαυτώματος. Το αθλητικό αυτό γεγονός, που αποτελεί ιστορικό φόρο τιμής, έχει γίνει, πλέον, θεσμός για το Δήμο μας.

Το υψηλό επίπεδο των υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, το οποίο βρίσκεται, όλα τα χρόνια, σε αγαστή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων, αποτέλεσε πόλο έλξης για τη διενέργεια του Ski Bike Downhill Race, στις 18 & 19 Φεβρουαρίου, ενός ιδιαίτερου αθλητικού γεγονότος, στη συνδιοργάνωση του οποίου ο Δήμος Καλαβρύτων και το ΚΠΝΑΔΚ συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Η ενεργή παρουσία του ΚΠΝΑ και του Δήμου Καλαβρύτων και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, εκφράστηκε με τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση και στήριξη ενός πολιτιστικού διημέρου, με επιμορφωτικό και λαογραφικό χαρακτήρα. Στις 18 & 19 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 196η επέτειο Εθνικής Παλιγγενεσίας, έλαβε χώρα, για πρώτη φορά στα Καλάβρυτα, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Πελοποννησίων Αργυρούπολης- Ελληνικού «Παπαφλέσσας», την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, και τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Η Αργυρούπολη», το πολιτιστικό διήμερο «Καλάβρυτα- Πόντος- Ιστορία», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου. Η πρώην Μαθητική Εστία Καλαβρύτων φιλοξένησε χορευτικά συγκροτήματα, χορωδίες, αλλά και ερευνητές, λαογράφους και φιλόλογους, για μία ξενάγηση του κοινού στον Ποντιακό Πολιτισμό, ενώ στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και της κήρυξης της επανάστασης του 1821, με την παρουσία και την αρωγή του Αγίου Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Ευσεβίου.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων του ΚΠΝΑΔΚ πήραν οι αγώνες Trail Ride για 4Χ4 μηχανές και ATV, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν, για 7η συνεχόμενη χρονιά, στην κορυφογραμμή Κερπινής – Σκεπαστού, και σήμαναν την έναρξη μιας σειράς διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού, πάντα σε άψογη συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού- Βουραϊκού, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του όμορφου φυσικού τοπίου της περιοχής μας. Το ΚΠΝΑΔΚ, αξιοποιώντας το φυσικό πλεονέκτημα των οδικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, φρόντισε για την ομαλή διέλευση των μηχανοκίνητων «θηρίων» του Hellas Rally Raid (γνωστό ως Dakar της Ελλάδας) από τα Καλάβρυτα, στις 26 Μαΐου, για τη διοργάνωση του 5ου Wild Terrain Patras «Χάρης Καφτεράνης», στις 13 & 14 Μαΐου, του 39ου Rally Αχαιός- μιας διεθνούς συνάντησης του μηχανοκίνητου αθλητισμού- στις 27 & 28 Μαΐου και του Ανταμώματος Φίλων Μοτοσικλέτας, το οποίο πλαισιώθηκε με συναυλίες στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων στις 23-25 Ιουνίου. Το κλείσιμο της χρονιάς σηματοδοτείται με το καλοκαιρινό τουρνουά 7Χ7 (9-13 Αυγούστου), το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Κερπινιώτη, 19χρονου, Λάμπη Γκρίντζου, και απηύθυνε πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, για να παίξουν με ευγενή άμιλλα, να διασκεδάσουν και να βραβευθούν όχι μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και για το πιο ευφάνταστο όνομα ομάδας.

Πέρα, όμως, από τις δράσεις προαγωγής, ανάπτυξης και διάδοσης του αθλητισμού, που προβλέπονται, άλλωστε, από το καταστατικό του ΚΠΝΑΔΚ, και υπηρετούνται πιστά, το νομικό πρόσωπο του Δήμου Καλαβρύτων, συνέδραμε στη στήριξη του εθελοντικού έργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τον οποίο διατηρεί άριστη συνεργασία σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί όλα τα χρόνια. Έτσι, στηρίξαμε και βοηθήσαμε να πραγματοποιηθεί, στην πρώην Μαθητική Εστία Καλαβρύτων, η 9η Πανελλήνια Εκπαίδευση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ, κατά τις εκπαιδευτικές περιόδους 12-18 Ιουνίου και 19-25 Ιουνίου, από έμπειρους εκπαιδευτές από τη Γερμανία.

Τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συμμετοχή και στήριξη από το Δήμο Καλαβρύτων στις δράσεις του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρύτων, θα θέλαμε να συνοδεύσουμε με την υπόσχεση για μία επόμενη δημιουργική χρονιά, με πλήθος παρόμοιων διοργανώσεων υψηλού επιπέδου.ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ

Οι Έλληνες της Διασποράς και το 1821

Του Γεωργίου Α. Λαζουρά Δημάρχου Καλαβρύτων


Ο μήνας Μάρτιος, μαζί, με την άνοιξη που φέρνει, έχει συνδεθεί και με την έναρξη του ξεσηκωμού του Ελληνικού γένους κατά του πολύχρονου τουρκικού ζυγού. Η άνοιξη της φύσης και η άνοιξη για την ελευθερία των Ελλήνων.

Από τα πρώτα, προεπαναστατικά επεισόδια στη Χελωνοσπηλιά και τη Φροξυλιά της Κατσάνας (περιοχή της Κλειτορίας Καλαβρύτων), στις 16 Μαρτίου 1821, μέχρι την ύψωση του Ιερού Λαβάρου του Αγώνα και την ορκωμοσία των αγωνιστών, από τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό, στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821 – της πρώτης πόλης στην Ελλάδα που απελευθερώθηκε, μετά από μάχη - , των Πατρών στις 22 Μαρτίου, της Καλαμάτας , στις 23 και στη συνέχεια και άλλων πόλεων, χωριών και περιοχών στο Μοριά, τη Ρούμελη και τα νησιά, η φλόγα της επανάστασης για την απελευθέρωση από την μακραίωνη υποδούλωση των Τούρκων, επεκτείνεται, γιγαντώνεται, θεριεύει και δημιουργεί, αναγεννά, τη νέα, ελεύθερη, πατρίδα.

Είναι χαρακτηριστικές, οι αναφορές του αγωνιστή του ’21, γραμματέα του Δημητρίου Υψηλάντη, δημοσιογράφου, εκδότη της εφημερίδας “Αιών” και ιστορικού Ιωάννη Φιλήμονος (1798 – 1874) που γράφει, ότι, “τα Καλάβρυτα, πιστή ηχώ του κηρύγματος του Υψηλάντη δίνουν το σύνθημα” και “από την «Αίτνα» των Καλαβρύτων, κατέβαινε στις πεδιάδες, ως ποταμός λάβας, η επανάσταση”.

Και πράγματι, η είδηση για την επίθεση των αγωνιστών στην πόλη των Καλαβρύτων και την απελευθέρωσή της, στις 21 Μαρτίου 1821, λειτούργησε ως καταλύτης και για τις άλλες οργανωμένες επαναστατικές ενέργειες που ακολούθησαν. Ήταν το “ποδαρικό”, ο “καλός σεφτές” του μεγάλου Αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιά.

Στο Δήμο Καλαβρύτων (και σε όλο τον Οικουμενικό Ελληνισμό), κάθε Μάρτιο, θυμόμαστε, τιμούμε, αποτίουμε σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών, πρωτεργατών της επανάστασης, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα, εκείνης, της μοναδικής, συγκλονιστικής, λυτρωτικής εξέγερσης. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, για τα πρώτα προεπαναστατικά επεισόδια και την απελευθέρωση των Καλαβρύτων, που κορυφώνονται με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, στις 25 του κάθε Μάρτη, στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών και στο Ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Στις εκδηλώσεις μας αυτές, που κατακλύζονται, από πλήθος κόσμου και ιδίως νέων παιδιών, εξέχουσα θέση κατέχουν οι γλαφυρές και διδακτικές αναπαραστάσεις της ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21, στην Αγία Λαύρα και των προεπαναστατικών γεγονότων της Χελωνοσπηλιάς. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα και στον απανταχού της γης, Απόδημο Ελληνισμό, σε όλο τον κόσμο, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που αγωνίσθηκαν, θυσιάσθηκαν και μας χάρισαν την ελευθερία μας αλλά και για τον παιδευτικό και διδακτικό χαρακτήρα τους, να προβληματιζόμαστε και να εμπνεόμαστε από τα κλέη, τα κατορθώματα, τους αγώνες και τις αξίες των αγωνιστών του ’21. Αξίες και αρχές, που αναδεικνύουν, πρωτίστως, την καθοριστική σημασία της ομόνοιας και της ενότητας, όλων των Ελλήνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και των ομογενών μας, σ’ όλη, την Οικουμένη, γιατί μόνο με πανεθνική ομοψυχία, σύμπνοια και αλληλεγγύη, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές και στο σημερινό δύσκολο αγώνα που δίνει η Πατρίδα μας και που όλοι οι Έλληνες, πρέπει να συμβάλλουμε και να δώσουμε το προσωπικό, εθνικό και πατριωτικό μας παρόν.

Η έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων, από τα Καλάβρυτα, αλλά και η επανάσταση, αυτή καθεαυτή, στο σύνολό της, δεν είναι, παρά, η τελευταία μεγάλη φάση τής ακατάπαυστης και ακατάβλητης αντίστασης του ελληνικού λαού, ενός ανελέητου πολέμου, που αρχίζει από τα πρώτα, κιόλας, χρόνια της σκλαβιάς. Οι παντοειδείς αυθαιρεσίες, μιας άδικης και τυραννικής εξουσίας, με τις απαγορεύσεις, τις βαριές φορολογίες και αγγαρείες, τις καταδιώξεις, τις κακοποιήσεις, τις φυλακίσεις και εκτελέσεις, η προσβολή των αυστηρών αντιλήψεων ηθικής των ραγιάδων με την αρπαγή και το κλείσιμο των παιδιών τους στα χαρέμια ή με άλλες ακολασίες και οι δευτερεύουσες άλλες αιτίες καταπίεζαν, στον υπέρτατο βαθμό, τα ένστικτα της αυτοσυντηρησίας και της ελεύθερης έκφρασης, καθώς και το αίσθημα της τιμής των Ελλήνων.

Όλα αυτά τα δεινά, δημιουργούσαν μία αφόρητη κατάσταση τρομοκρατίας, γέμιζαν με αγωνία την ζωή τους, τους απέλπιζαν και τους έσπρωχναν προς την εξέγερση.

Ορθά λοιπόν, καθώριζε, ένας μπέης της περιοχής – όπως αναφέρει ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του - τον χαρακτήρα της ανταρσίας των ραγιάδων από την αρχή κιόλας του 1821 και προέβλεπε την επιτυχία της: «Πασάδες και μπέηδες, θα χαθούμε, θα χαθούμε… Ότι, ετούτος ο πόλεμος, δεν είναι, μήτε, με το Μόσκοβο, μήτε, με τον Εγγλέζο, μήτε, με τον Φραντζέζο. Αδικήσαμεν τον ραγιά, έλεγε, και από πλούτη και από τιμή και τον αφανίσαμε και μαύρισαν τα μάτια του και μας σήκωσε ντουφέκι… Και η αρχή είναι τούτη, οπού θα χαθεί το βασίλειόν μας…» (Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη σ. 24-25).

Τα δεινοπαθήματα λοιπόν των Ελλήνων, επί τουρκοκρατίας, μαζί με την επίδραση των λαϊκών πνευματικών θησαυρών, των παραδόσεων (τόσο της λαϊκής παράδοσης όσο και της λόγιας), των θρύλων, των ιστορικών τραγουδιών και των διαφόρων προφητειών που αναφέρονταν στην ιστορία και στη μελλοντική του αποκατάσταση, αποτελούσαν μόνιμη ιστορική δύναμη και ασκούσαν, μέσα στην ψυχή τους, συνεχείς επιδράσεις, για τη δημιουργία, μιας, νέας, ελεύθερης και καλύτερης ζωής.

Αυτοί οι παράγοντες καθώς και η απελπισία από την πολύχρονη και συνεχή καταπίεση, αποτέλεσαν το ψυχολογικό ελατήριο, που έσπρωχνε τους Έλληνες στον πόθο για την ελευθερία, που τους αφύπνιζε εθνικά και κοινωνικά.

Την εθνική αφύπνιση των Ελλήνων μάλιστα υποβοήθησε πάρα πολύ και η οικονομική άνοδος, κυρίως των εμπόρων και των ναυτικών, τόσο στη σκλαβωμένη Ελλάδα όσο και περισσότερο στο εξωτερικό, των Ελλήνων της Διασποράς, των ομογενών, των Ελλήνων της Εσπερίας, των Απόδημων Ελλήνων, συγκροτουμένης έτσι, στη διάρκεια των χρόνων, μιας ισχυρής τάξης, τα μέλη της οποίας εκτός από πλούτο και νέες αντιλήψεις ζωής που μεταφέρουν στην Πατρίδα, γίνονται και οι κύριοι φορείς του επαναστατικού πνεύματος κατά των Τούρκων, οι θερμοί και δραστήριοι κήρυκες που αφυπνίζουν το Ελληνικό Έθνος και οργανώνουν την πανελλήνια εξέγερση.

Η «αφύπνιση της σκλαβωμένης πατρίδας», ένας, σκλαβωμένος, για αιώνες λαός, για να επαναστατήσει, χρειάζεται φωτισμό και στην περίπτωση των υπόδουλων Ελλήνων, αυτό το ρόλο, τον έχουν, οι διανοούμενοι, οι λόγιοι, αλλά και οι Απόδημοι Έλληνες, οι πάροικοι στις πόλεις και στις χώρες του εξωτερικού, που με την πέννα τους, το λόγο τους, αλλά και την οικονομική τους υποστήριξη, προετοίμασαν τον Αγώνα και καθοδήγησαν την Παλιγγενεσία.

Το «δουλωμένο γένος» σημάδεψε τις ψυχές και το φρόνημα πολλών γενεών Ελλήνων επί τέσσερις αιώνες. Στιγμή τη στιγμή, ημέρα την ημέρα, χρόνο το χρόνο, αιώνα τον αιώνα.

Είναι μισή χιλιετία που αναδίνεται τόσος σπαραγμός και τόσος καημός από το δουλωμένο γένος.

Είναι ο ακατάλυτος καημός της Ρωμιοσύνης, σ’ όλη της την έκταση, σ’ όλη την Οικουμένη.

Ώσπου έφτασε η στιγμή, που έπαυσαν οι Έλληνες να διηγούνται τα βάσανά τους, κλαίγοντας. Και εξεγέρθηκαν, πήραν τα όπλα, επαναστάτησαν.

Είναι αδιαμφισβήτητο επίσης, ότι, η Ορθοδοξία και η Γλώσσα απετέλεσαν τα ισχυρά ερείσματα του Ελληνισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και συνέβαλαν καθοριστικά στην εθνική μας αφύπνιση. Η αφύπνιση αυτή εκφράστηκε, με πάμπολλες επαναστατικές εξεγέρσεις, τις οποίες, σχεδόν πάντοτε, πλήρωναν, με ποτάμια αίματος.

Όμως, τα παθήματα των υπόδουλων Ελλήνων, είχαν και αγαθά αποτελέσματα. Κράτησαν ακονισμένη τη μαχητικότητά τους, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην Οθωμανική αυτοκρατορία, συντήρησαν το εθνικό φρόνημα και διατήρησαν ζωντανή, στους ξένους λαούς, τη μνήμη του Ελληνισμού, αναγκάζοντας και τους ηγεμόνες τους, να λογαριάζουν την ύπαρξή του.

Είναι γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες, για να αποφεύγουν τις Τουρκικές θηριωδίες, ακολούθησαν το δρόμο της ξενιτειάς, μεταφέροντας το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Παιδεία σ' όλον τον κόσμο, δημιουργώντας τις Ελληνικές Κοινότητες της Διασποράς. Οι κοινότητες αυτές, αποτέλεσαν εστίες συσπείρωσης και εθνικής αυτογνωσίας, Βιέννη, Παρίσι, Βουκουρέστι, Ιάσιο, Οδησσός, Βουδαπέστη, Τεργέστη, Κωνσταντινούπολη, Βενετία, είναι, μερικά, από τα κέντρα του παροικιακού Ελληνισμού, στα οποία καλλιεργήθηκε ο πολυδύναμος Πόθος του δουλεύοντος Γένους, να διεκδικήσει και να καταλάβει θέση, μεταξύ των Πολιτισμένων Εθνών της Ευρώπης.

Από πολύ νωρίς οι Έλληνες της Διασποράς συναισθάνθηκαν ότι, η απελευθέρωση της Πατρίδας τους, δεν ήταν υπόθεση, μόνο, των ομοεθνών τους, που ζούσαν υπό τον Τουρκικό ζυγό, αλλά και δική τους ευθύνη και καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η συμβολή τους υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη, οι αλλεπάλληλες και διαρκείς εκδόσεις της αρχαιοελληνικής γραμματείας, έπαιζαν σοβαρό ρόλο στην αυτοσυνείδηση και αυτογνωσία της μακράς, ανά τους αιώνες, διαδρομής του ελληνισμού και της ευθύνης για την αναγέννησή του.

Στις Ελληνικές κοινότητες, τις παροικίες του εξωτερικού, καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε η ιδέα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Στη Ρωσία ιδιαίτερα, όλος εκείνος ο απλός Ελληνικός λαός, οι ανώτεροι και ανώτατοι Έλληνες, υπάλληλοι, διπλωμάτες, πρέσβεις, υπουργοί, στρατιωτικοί, λόγιοι, μοναχοί, Μητροπολίτες, έμποροι και μεγαλέμποροι, όλοι οι, πρωτεύοντες στις εκδηλώσεις της Ρωσικής ζωής, Έλληνες, πλούτιζαν, την καθημερινή, λόγια και επιστημονική γλώσσα των Ρώσων, με ελληνικές λέξεις. Έτσι εμβολιάζουν το ρωσικό λαό, με τα νάματα της Ελληνικής σκέψης και του Ελληνικού πολιτισμού.

Οι Έλληνες των παροικιών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, κρατούσαν άσβεστα τα ελληνικά ήθη κι έθιμα - τέχνες, πολιτισμό, νόμους, δημοκρατία, όλα ελληνικά, σ’ αυτό συνετέλεσε το πλήθος των ελληνικών σχολείων και των εκκλησιών, που είχαν ιδρυθεί σ’ όλες τις πόλεις που ζούσαν Έλληνες.

Αξίζει να τονίσουμε, με συγκίνηση, την ιδιαίτερη προσφορά της Οδησσού (Ακρόπολη της Ανατολής), η οποία, ήταν η πλέον ακμάζουσα ελληνική πόλη, των 2.500 Ελλήνων κατοίκων και 650 Ρώσων το 1794. Το εμπόριο της Οδησσού, ήταν στα χέρια των Ελλήνων και οι μεγαλύτεροι εμπορικοί οίκοι, ανήκαν σ’ αυτούς.

Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι, ο Ελληνισμός της Οδησσού και κυρίως οι έμποροι, γίνονται μεγιστάνες του μικροπλούτου και βοηθούν, τη σκλαβωμένη πατρίδα, παντοιοτρόπως. Στέλνουν πολεμοφόδια και χρήματα για τον αγώνα του 1821, πληρώνουν για την απελευθέρωση Ελλήνων αιχμαλώτων, κτίζουν σχολεία και εκκλησίες, δαπανούν για φτωχοκομεία και νοσοκομεία, χρηματοδοτούν τη Φιλική Εταιρεία, γίνονται εθνικοί ευεργέτες (Βαρβάκης - Ριζάρης, Υψηλάντες, Ζωσιμάδες, Καπλάνης κ.ά.). Στην Οδησσό, από Έλληνες πάροικους, ιδρύθηκε και η Φιλική Εταιρεία.

Η Επανάσταση του ’21, δεν ήταν ένα γεγονός που αιφνιδίασε, αλλά, αποτέλεσμα, μακράς κυοφορίας, των υποδούλων, ότι, είχαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθεροι. Η συνειδητοποίηση αυτή, έγινε πιο συγκεκριμένη τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια και οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στον Ελληνισμό της Διασποράς. Οι Έλληνες, εντός και εκτός, άρχισαν να διανοούνται και να προετοιμάζουν μια νέα, ανεξάρτητη, πατρίδα. Η εθνεγερτική αυτή διαδικασία, στηρίχτηκε στην αρχαιογνωσία και την ορθόδοξη παράδοση. Οι Έλληνες πραματευτάδες της διασποράς, διέσωσαν ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής μας παράδοσης, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, με το να στηρίζουν κάθε εκδοτική πρωτοβουλία, που ήταν ωφέλιμη για το γένος. Χωρίς τη δική τους συμβολή, ένα μεγάλο μέρος της πνευματικής μας κληρονομιάς, θα είχε χαθεί, δεν θα είχε εκδοθεί και δεν θα επηρέαζε την ωρίμανση της ελληνικής συνείδησης και τον αγώνα, προς την ελευθερία.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκφράσεις του Ελληνισμού, στη διαχρονική του πορεία. Είναι μια νοητή προέκταση του Ελληνισμού, πολύ πέρα, από τα οριοθετημένα γεωγραφικά σύνορα του κράτους της Ελλάδας.

Σε λίγες ημέρες, στις 25 Μαρτίου 2017 αλλά και όλο, σχεδόν, το μήνα Μάρτιο, γιορτάζουμε την εθνική μας παλιγγενεσία και αποτίουμε φόρο τιμής σ’ όλους τους αγωνιστές του ’21, επώνυμους και ανώνυμους, σε στεριά και θάλασσα. Στεκόμαστε όμως, με σεβασμό, για την προσφορά και συμμετοχή των αδελφών, Ελλήνων της Διασποράς, στο μεγάλο ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων. Υποκλινόμαστε στην καθοριστική και πολύτιμη εθνεγερτική δύναμη, ενίσχυση και στήριξη του Μεγάλου Αγώνα του Έθνους, από τους, όπου γης, Απόδημους Έλληνες.

Αυτούς – τους Έλληνες της Διασποράς – που αποτελούν, την «Ελλάδα του Εξωτερικού» ή όπως, χαρακτηριστικά, έλεγε ο αείμνηστος Λεωνίδας Λειβαδάς, εκδότης της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ», τη «Μεγάλη Ελλάδα της Ελλάδος».

Πολύ περισσότερο, που τα Καλάβρυτα και οι Καλαβρυτινοί, έχουν μεγάλο μερίδιο στη Διασπορά και στον Απόδημο Ελληνισμό, με τους απανταχού της γης Καλαβρυτινούς, που είναι οργανωμένοι στους κατά τόπους πατριωτικούς και ενθικοτοπικούς συλλόγους, σε κάθε χώρα και πόλη του εξωτερικού και όλοι μαζί στην Παγκόσμια Ένωση των Καλαβρυτινών (Π.Ε.ΚΑ).

Ως μια ένδειξη τιμής στον αγώνα των Ελλήνων της Διασποράς, σε κάθε ιστορική περίοδο, για την ελευθερία, την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη της πατρίδας μας, εφέτος, μαζί με το σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, θα παραβρεθούμε και θα συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Καλαβρυτινών του Σικάγο, για την Εθνική Επέτειο της 25 Μαρτίου 1821.

Από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα, στέλνουμε τους αδελφικούς, πατριωτικούς μας χαιρετισμούς, σ’ όλους τους απόδημους συμπατριώτες μας, τους ευχόμαστε, προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και κάθε προκοπή και αναφωνούμε:

Τιμή και δόξα στους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές που μας χάρισαν την ελευθερία μας.

Τιμή και δόξα, στους Έλληνες της Διασποράς, για την καθοριστική συμβολή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και στην Εθνική μας αφύπνιση αλλά και για τη συνεχή και αδιάλειπτη στήριξη που προσφέρουν στην Πατρίδα μας.