​​Tο όλο έργο έμεινε ημιτελές …

Διότι κανείς δεν επεξεργάστηκε στο σοφό κεφάλι του αυτές τις έξι απλές λέξεις που λέγονται «αντικείμενο», «σκοπός», «μελέτη» «υλοποίηση», «συνέπεια» και «συνέχεια». 

Η φράση αυτή είναι ένα απόσπασμα από κείμενο που μας είχε στείλει μερικούς μήνες πριν η πολύτιμη συνεργάτης μας κ. Βασιλική Δημακοπούλου.

Tην κρατήσαμε επιμελώς από τότε!
Την κρατήσαμε διότι θέλαμε με αυτή την φράση να υποδεχθούμε το νέο έτος 2017 αν και όποτε ερχόταν…
Ιανουάριος του 2017 λοιπόν. 
Η “ΦΩΝΗ” παρουσιάζει - υπενθυμίζοντας με πίκρα την ύπαρξή τους - σειρά έργων που στοιχειώνουν επί έτη και έτη στον Δήμο Καλαβρύτων ενώ εμείς χορεύουμε ακατασχέτως… φωτογραφιζόμενοι αυτάρεσκα.
Ξεκαθαρίζουμε με έμφαση ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε ως “πικρή κληρονομιά” όλα αυτά τα έργα και δεδομένων των συντριπτικών οικονομικών δυσκολιών το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να… ελπίζει προσπαθώντας!

Ουδεμία ευθύνη φέρει επί του προκειμένου.

Η παρουσίαση γίνεται για δύο λόγους.

Πρώτον διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η αιτία - γάγγραινα που όλα αυτά τα έργα απέμειναν θλιβερά κουφάρια κήρυκες της επιπολαιότητάς μας,  είναι ακριβώς αυτή που “περιγράφει” η κυρία Βασιλική Δημακοπούλου.
“…κανείς δεν επεξεργάστηκε στο σοφό κεφάλι του πριν ξεκινήσει να τα κατασκευάζει αυτές τις έξι απλές λέξεις που λέγονται «αντικείμενο», «σκοπός», «μελέτη» «υλοποίηση», «συνέπεια» και «συνέχεια»”!
Θα επιμείνουμε στο συνέχεια χωρίς βεβαίως να μειώνουμε στο ελάχιστο την σημασία των υπολοίπων λέξεων.
Ο Ξενώνας της Κέρτεζης αριθμεί εικοσαετία και πλέον εγκατάλειψης ενώ ο Ξενώνας στα Καστριά θα είχε ολοκληρωθεί εάν δεν απογοητεύαμε χρόνια πριν τον κ. Χρήστο Γκλαβά...

Δεύτερον διότι εάν αθροίσει κανείς τα χρήματα που “πετάξαμε” (δεν συμβαίνουν μόνο στο Δήμο μας αυτά) γι’ αυτά τα έργα σε όλη την Ελλάδα, θα προκύψει ένα ποσόν ισόποσο του… Εθνικού και μη βιώσιμου πλέον χρέους μας! 

Καλή Χρονιά συγχωριανοί! 
Δύσκολες εποχές και κάθε χρόνο δυσκολότερες...
Αν δεν συνέλθουμε αστραπιαία θα μας πάρει και θα μας σηκώσει οσονούπω.

Στις φωτογραφίες: Ο Ξενώνας της Κέρτεζης, ο Ξενώνας στη Δάφνη, το σαλέ στο Χιονοδρομικό «Πάνος Πόλκας»,  ο Ξενώνας στα Καστριά και το «Οικοτροφείο Βουγά»...

Ατυχώς το φωτογραφικό αυτό λεύκωμα θα συνεχιστεί...
Διότι δεν είναι μόνον αυτά τα αμαρτήματά μας!


Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων δεν λειτουργούσε. Μαζευόμαστε λοιπόν οι παλαιοί μουσικοί την Μεγάλη Πέμπτη κάναμε πρόβα και την επόμενη συνοδεύαμε τον Επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή η τρίφωνη χορωδία εθελοντών Καλαβρυτινών έψελνε - και συνεχίζει να το κάνει - τα εγκώμια. Στην "χρυσή τετραετία Πόλκα" χάρις στον Χρίστο τον Φωτεινόπουλο και τους συνεργάτες του η φιλαρμονική μας αναστήθηκε μεγαλοπρεπώς και θριαμβεύει! Στην φωτογραφία μέλη της χορωδίας (Σοφιανόπουλος, Ερμείδης, Δημόπουλος, Νικολάου, Τσενές και Τσεκούρας)Ωραιότατη πρωτοβουλία!
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, Γυμνασίου, Λυκείου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων ανακοινώνουν ότι στα πλαίσια της γιορτής των Απόκρεω, θα πραγματοποιήσουν καρναβαλική εκδήλωση στην πόλη των Καλαβρύτων την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη και υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων.
Το κόστος των στολών για τους μαθητές κατά ένα μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από την επιχορήγηση του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 8,00€ ανά μαθητή θα βαρύνει τους συμμετέχοντες.
Όσον αφορά τους γονείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν το κόστος της κάθε στολής ανέρχεται στα 18,00€.
Τα θέματα των στολών της κάθε τάξης – γκρουπ, έχουν επιλεγεί και έχουν αναρτηθεί στο χώρο του σχολείου τους.
Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά και γονείς και εκτός σχολείων της πόλης των Καλαβρύτων καθώς και οποιοσδήποτε φορέας ή σύλλογος επιθυμεί, με δικά τους θέματα επιλογής.
Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση όλων, προκειμένου να αναβιώσει και πάλι το έθιμο στην πόλη μας. 
Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων.
Οι Πρόεδροι των Συλλόγων.
Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καλαβρύτων - Γρηγόρης Τσουρουφλής, Γυμνασίου Καλαβρύτων - Μαργαρίτα Γόνη, Λυκείου και ΕΠΑΛ Καλαβρύτων -Θεοφάνης Παπαγεωργίου
Στη φωτογραφία Καραναβάλι στην Κλειτορία αρκετά χρόνια πριν.
Συγχαίρουμε και ευχόμαστε Καλή Επιτυχία

Αδιανόητη ενέργεια

Στα τέλη του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2017 ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων. 
Θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν η πρόταση να φιλοξενηθούν 20 ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα στα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο Οικοτροφείο Βουγά. 


Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Ορφανοτροφείο Καλαβρύτων και νυν άσυλο ανιάτων.

Ο κ. Λαζουράς έφερε βέβαια το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων και η ιστορική πλέον συνεδρίαση έγινε στις 2 Φεβρουαρίου του έτους 2017.

Όσοι παρακολούθησαν την εν λόγω συνεδρίαση δεν θα την ξεχάσουν ποτέ.
Σε απόλυτη σύμπνοια και κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης τα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου είπαν ομόφωνα ΝΑΙ!

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο εκπαιδευτικός και αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαγκαφάς τάχθηκε άμεσα υπέρ της εγκατάστασης των παιδιών στην πόλη μας, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βρέθηκαν στη χώρα μας ασυνόδευτα. 

Επεσήμανε με έμφαση την αγωνία και το συνειδησιακό βασανισμό των γονέων που έλαβαν τη δύσκολη και παράτολμη απόφαση να αποχωριστούν τα παιδιά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους σε κάποια χώρα που δε σπαράσσεται από τα δεινά που σωρεύει ο πόλεμος και η ανέχεια στον τόπο τους. 

Υπογράμμισε  πως είτε τα παιδιά είναι ορφανά είτε οι γονείς τους δεν διέθεταν τα χρήματα που απαιτούσαν  οι διακινητές για την μεταφορά ολόκληρης της οικογένειάς τους είτε κάποιοι έχασαν τη ζωή τους στο αντίξοο ταξίδι  είτε, τέλος, έχουν εγκλωβιστεί κάπου στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. 

“Όπως και να έχει το πράγμα”, είπε ο κ. Μαγκαφάς  “τα παιδιά – κατ΄εξοχήν αθώα θύματα, μόνα, απροστάτευτα, βίαια απορφανισμένα – βρέθηκαν εδώ κι εμείς καλούμαστε να δείξουμε τα αντανακλαστικά μας ως κοινωνία πραγματικά πολιτισμένη.”

Ο κ. Μαγκαφάς κάλεσε τους  Δημοτικούς Συμβούλους και το κοινό που παρακολουθούσε  να έρθουν στη θέση των γονέων αυτών των παιδιών και να βιώσουν την ανείπωτη πίκρα ενός τέτοιου αποχωρισμού, επιτυγχάνοντας έτσι το μέγιστο μάθημα που η ενσυναίσθηση μπορεί να προσφέρει. 

Υπενθύμισε επίσης, μεταξύ άλλων, στους παρευρισκόμενους τις αντίστοιχες τραγικές στιγμές που έζησε η πόλη μας μετά το Ολοκαύτωμα του Δεκέμβρη του 1943, στιγμές και βιώματα που μας δεσμεύουν συναισθηματικά να ακολουθήσουμε το δρόμο της αλληλεγγύης και της προσφοράς σε εκείνους που – όπως κι εμείς κάποτε – έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Τέλος με την ιδιότητά του ως εκπαιδευτικός προσφέρθηκε να στηρίξει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, δίνοντας έτσι το στίγμα για ανάλογη προσφορά από όλους  όσοι δεν αγκυλώνονται πνευματικά από τα ξενοφοβικά σύνδρομα και την ηθική  αναλγησία της εποχής μας.

Αξίζει να καταγράψουμε επίσης την αντίδραση του “αντιπολιτευόμενου” κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλου που έγινε θέμα συζήτησης επί μέρες στα Καλάβρυτα!

“Μου έρχεται να σε χειροκροτήσω Δήμαρχε!” είπε καταθέτων και την δική του θετική απάντηση.

Κι ενώ θα μπορούσαμε να κλείσουμε το θέμα αυτό ευτυχείς συγχαίροντας τα μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου…

Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση είχε διαφορετική άποψη. (!!!)

Ο πρόεδρός της κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης μετέβη επί τούτου στα Καλάβρυτα για να στηρίξει την αντίθετη άποψη του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ιστορικής Ένωσης η οποία έχει ως κατωτέρω!

“…θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τη δημιουργία μιας Δομής στα Καλάβρυτα η οποία θα εξελιχθεί σε “κολαστήριο ψυχών” και κοινωνικό δίλημμα της περιοχής αντί της πραγματικής προστασίας των ταλαιπωρημένων και τραυματισμένων ψυχών των προσφυγόπουλων για την οποία ουδείς μπορεί να πει ότι δεν είναι απαραίτητη.”

Έτσι ακριβώς καταλήγει η τετρασέλιδη (!!!) επιστολή που έστειλε το Δ.Σ. της Ένωσης στην Δημοτική Αρχή Καλαβρύτων προτείνοντας να πούμε ΟΧΙ και μάλιστα “πάση θυσία” στην φιλοξενία ανήλικων και ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Γιατί; 

Διαβάστε τι γράφει η εν λόγω επιστολή!

“…για την περιοχή των Καλαβρύτων τα όποια τυχόν “οφέλη” προβάλλεται ότι θα υπάρξουν, θα είναι βραχυχρόνιου και περιορισμένου χαρακτήρα και θα πρέπει να συνυπολογιστούν με την τροποποίηση της εικόνας της περιοχής των Καλαβρύτων ως “τόπος τουριστικού προορισμού” που αρχίζει να κατακτάται μετά από αγώνες δεκαετιών του Δήμου των Φορέων και των Επαγγελματιών της περιοχής.”

Είναι προφανές ότι η Παγκαλαβρυτινή ολισθαίνει ακολουθώντας νέα ήθη… και αγνώστου πατρός εντολές!

Η ¨ΦΩΝΗ” παραδίδει τα γεγονότα στην Καλαβρυτινή κοινή γνώμη με λύπη αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί…

Και για να μην αφήσουμε ίχνος σκιάς και αδικήσουμε την Παγκαλαβρυτινή κοινωνία στο σύνολό της, υπενθυμίζουμε τα μέλη του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως.

Βαρβιτσιώτης Δημήτριος του Ιωάννη από Καλάβρυτα, Μπαλασοπούλου Αναστασία του Ιωάννη από Δάφνη, Κυριαζής Νικόλαος του Παναγιώτη από Λεχούρι, Χρονοπούλου Μαριάνθη του Γεωργίου από Σκοτάνη, Παπαϊωάννου Απόστολος του Γεωργίου από Πλανητέρου, Κοντογιάννης Χρήστος του Αλεξίου από Λυκούρια, Μπουζιώτης Παναγιώτης του Σωτηρίου από Δρυμό, Πράγια Αρετή του Γεωργίου από Αροανία, Μούσιος Σωκράτης του Ιωάννη από Λυκούρια, Πετιμεζάς-Πετμεζάς Αντώνιος του Γκολφίνου από Κάτω Λουσούς, Σακελλαριάδης Γεώργιος του Χρήστου από Αροανία, Σαρδελιάννου Αγγέλα του Αλεξίου από Καλάβρυτα, Μπαλαφούτας Σπήλιος του Βασιλείου από Άνω Κλειτορία, Φράγκος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου από Λειβάρτζι, Παπακωνσταντόπουλος Νικόλαος τού Χρήστου από Λειβάρτζι, Γιαννακόπουλος Αθανάσιος του Γεωργίου από Καστέλι, Φελούκας Τριαντάφυλλος του Παναγιώτη από Λαγοβούνι και Γρίβα Ευανθία (Εύη) του Γεωργίου από Κερπινή.